Še najboljša in najbolj zmogljiva žaga ne bo delovala brez kakovostnega tračnega lista. Vendar samo nakup kakovostnega tračnega lista ni dovolj. V prihajajoči seriji člankov o tračnih listih vam bomo skušali predstaviti: osnovne pojme tračnega lista, njegove značilnosti, dobre in tudi slabe lastnosti, ter na kaj morate biti posebej pozorni itd.

Tračne žage za razrez hlodovine kot npr. Trak-Met, Woodmizer, Logosol in podobne uporabljajo t.i. ozkotračne liste. Poznamo tudi širokotračne liste, ki pa jih v tem članku ne bomo posebej predstavljali.

Najbolj pogosta širina je 32 mm in 38 mm, v zadnjem času, pa najsodobnejše ozkotračne žage kot na primer Trak-Met TTP-600 Premium Plus uporabljajo tudi širino 50 mm.

Debelina tračnega lista je nekje od 0.9 mm pa vse do 1.25 mm. Manjši kot so koluti tračne žage, tanjši mora biti list. V nasprotnem primeru zaradi velika števila “pripogibov” relativno hitro počil.

Nekateri prodajalci ozkotračnih žag in ozkotračnih tračnih listov obljubljajo, da bo lahko stranka z listom srednje razreda (WM DoubleHard, Fenes Sztorm …)  razžagala 8m3 hlodovine v deske, plohe itd. . Ta podatek ne drži in s tem samo zavajajo kupce. Seveda je odvisno od vrste lesa, rezanega asortimenta, uporabe predrezila itd., vendar realnost je, da tračni listi relativno hitro izgublja svojo ostrino. Tujki v hlodovini (pesek, kamenje, žeblji, delci granat … ) znatno skrajšujejo obratovalni čas in ostrino tračnega lista ter ga velikokrat celo trajno poškodujejo.

Realnost je pač takšna, da bo ozko tračni list za razrez hlodovine deloval učinkovito nekje do 3m3 mešanega rezanega asortimenta (če se žaga samo razen les za ostrešje potem več, če samo deske seveda manj). Tračni list lahko sicer “ženemo” še naprej, vendar bo kvaliteta rezanja močno padla, tračni list pa bo “trpel”, kar se bo pokazalo šele čez nekaj časa.

V naslednjem članku bomo prikazali profile tračnih listov in uporabo.